20 de maig 2009

L’experiència d’un pastor: Isidre Cortina i Lladó

Uns mesos enrere va venir a veure’ns l’Isidre, un senyor de 90 anys que havia estat pastor tota la seva vida. Ell volia trobar la manera d’explicar les seves experiències i els seus secrets portant ramats d’ovelles i cabres per a què aquests coneixements no es perdessin.

Va pensar en l’Espai Natura Caixa Sabadell perquè coneixia el Museu de la Vida al Camp, dedicat a preservar el món rural tradicional, i el va considerar l’indret més adequat.





Ens va explicar que ell havia nascut a Vallcebre, un poblet de muntanya del Berguedà, al peu del Pedraforca, i que ja des de petit havia estat portant el bestiar a pasturar, tal i com li havia ensenyat el seu oncle que també era pastor.

De jove va continuar fent de rabadà, portant sovint ramats enormes cap a les muntanyes, a l’estiu, i cap a les terres baixes a l’hivern. També es va dedicar a fer de miner, a les mines de carbó de la comarca. I quan es va casar va anar-se’n al Vallès Occidental, on va continuar fent allò que sabia i que tant li agradava: de pastor.

Tant s’estimava el seu ofici que, tot i estar jubilat, havia portat ramats al Pirineu durant molts anys, només pel plaer d’estar en contacte amb la natura i amb aquests animals tan dòcils però també espantadissos i una mica babaus.

I així van anar passant els anys fins que un dia va decidir que calia preservar tota la saviesa de l’ofici de pastor abans que es perdés.

Després de rumiar la millor manera de preservar tot aquest coneixement, li vam proposar de fer-hi un reportatge de 40 minuts on ell pogués explicar-nos com comprar bons caps de bestiar, com alimentar-los bé, com guarir les ferides i malalties i molts altres secrets que ell havia après de la seva família.

I, com és el seu desig, aquí us el presentem per ús i gaudi de tots el que, com ell, estimeu la natura.

04 de maig 2009

Aquest any sí!!!!

Malgrat la forta pluja que va caure al matí i que va amenaçar la 12a festa de la primavera, després d’una breu interrupció varem poder fer totes les activitats previstes.

Berta Tiana / Obra Social Caixa Sabadell


La festa va començar amb bon peu amb el programa “Eduqueu les criatures” de Catalunya Ràdio, que en Carles Capdevila i el seu equip, acompanyat d’un nombrós grup de pares, mares i nens va retransmetre en directe des de l’Espai Natura Caixa Sabadell.

El programa es va acabar amb la “cantada col·lectiva” del “Bon dia” que va donar pas a la forta tromba d’aigua que ens va aigualir la festa per una estona.

A les 12h, però, es van poder reprendre les activitats previstes, i les famílies van anar venint en veure que el sol també s’apuntava a la Festa.

Berta Tiana / Obra Social Caixa Sabadell

Després del dinar a pagès, ….van continuar les activitats i tan els balls tradicionals dels indis de les praderies com el taller de dansa de Bollywood van ser tot un èxit amb una gran participació de petits i grans, malgrat que va haver-se de canviar l’hora i l’emplaçament per dues vegades.

Com a fi de festa, (aquest any sí!!!!) Els Pets van oferir un concert sota els pins de l’esplanada de l’ermita de Sant Vicenç de Verders; com diu el tòpic: “un marc incomparable”.

L'hora de més afluència de públic va coincidir amb l'inici del concert d'Els Pets, que hi obrien la seva gira Els Pets fan soroll. Finalment 4.000 persones van participar al llarg del dia de la festa aquest any. Per al 2010, us esperem a tots a la 13a Festa de Primavera.

Berta Tiana / Obra Social Caixa Sabadell

Adéu-siau