17 de maig 2010

Un xic d'història a l'exposició "La vida a pagès. L'estudi de la masia catalana"

Entre el 1923 i el 1936 un grup de científics i humanistes van recórrer les terres de Catalunya i les Illes Balears, amb l'objectiu de recollir testimonis escrits, orals i gràfics de les característiques arquitectòniques de les masies i les possessions. Eren l'equip de l'Estudi de la Masia Catalana, un projecte d'investigació impulsat per Rafael Patxot

El seu treball consistia en recopilar les formes jurídiques d’herència i matrimoni, documentar les feines del camp, les tradicions, la llengua, la indumentària, les festes i els costums dels seus habitants, en un moment en què creien que s'estava extinguint aquest món que retrataven i que creien que representava l'essència de la catalanitat i la família. 

Es van organitzar per crear el què, en termes actuals, denominaríem una Enciclopèdia del món rural.




El projecte es va encarregar al Centre Excursionista de Catalunya, que, en plena època de l’excursionisme científic, va redactar una ponència i una metodologia d’execució d'un projecte que ja d'entrada va esdevenir multidisciplinar.

Entre el 1924 i 1925 es crea una oficina per centralitzar els treballs de l’Estudi, es contracten persones en nòmina i s’organitza una Comissió Directora  per fer el seguiment dels treballs. Durant 10 anys es va establir una xarxa de col·laboradors que van compartir fitxes, qüestionaris i enquestes, que van enviar-se a centenars de pobles i col·laboradors de Catalunya i les Illes Balears. 




La Guerra Civil, però, va aturar el projecte de forma brusca i un vel de silenci en cobrí els resultats fins el 1975, quan es va trobar al CEC un armari que contenia, classificades en àlbums, 7.700 fotografies en fitxes, i que el Centre va documentar, digitalitzar i difondre mitjançant exposicions. 

El 2007 una nova recerca va permetre localitzar la correspondència de l’Oficina de l’Estudi. La interpretació d’aquesta documentació ha permès conèixer millor l’abast d’aquell projecte, així com totes les recerques que es van encarregar. Alguns d’aquests estudis’han pogut localitzar i estan encara inèdits; d’altres materials que es van rebre no s’han pogut localitzar. 

L'exposició "La Vida a pagès. L'estudi de la Masia Catalana" valora aquest projectes a la llum d’aquests nous resultats. La podreu veure fins el 13 de juny a l'Espai Natura Caixa Sabadell